Znalezione obrazy dla zapytania: warzywa i owoceJadłospis 17.05 - 21.05.2021

                                                                                                                                     

 

Śniadanie:

 

 

Obiad:

 

Podwieczorek: 

Poniedziałek

Pieczywo mieszane z białym serem i papryką, herbata malinowa (1,7)

Zupa pomidorowa z soczewicą (9)

 Pyzy z sosem owocowym (1,3)

Jogurt naturalny z rodzynkami (7)

Wtorek

Chleb orkiszowy z masłem, parówka na ciepło, ogórek zielony, herbata owocowa (1,7) 

 Rosół z kurczaka z makaronem (1,9)

Potrawka z kurczaka z ryżem, groszkiem i marchewką, sok malinowy

Jabłko

Środa

Bułka pszenna z masłem, szynką z indyka i pomidorem, herbata ziołowa (1,7)

 Zupa porowa z serkiem topionym (7,9)

Ziemniaki, schab pieczony w sosie własnym w warzywach, surówka z kapusty i marchewki, kompot jabłkowy

Placek na maślance z owocami (1,3,7)

Czwartek

Rogal maślany z masłem i dżemem, mleko (1,7)

 Zupa jarzynowa (kalafior, brokuł, marchew, ziemniaki) (9)

Kluski kładzione z kapustą kiszoną i kiełbasą drobiową, sok pomarańczowy (1,3)

Banan

Piątek

Pieczywo mieszane z masłem, jajko gotowane z sałatą i rzodkiewką, kawa zbożowa (1,3,7)

 Krem marchewkowy z groszkiem ptysiowym (1,9)

Pierogi leniwe z cukrem waniliowym, cynamonem, masłem, woda (1,3,7)

Suche wafle, mus owocowy (1)

 

                     POSTANOWIENIA OGÓLNE: 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                       

  1. Przedszkole i żłobek wyposażone są we własną kuchnię, która realizuje żywienie dzieci – wychowanków przedszkola i żłobka.
  2. Posiłki spożywane są w wyodrębnionym pomieszczeniu na parterze, nazywanym jadalnią.
  3. Niniejszy regulamin oraz wszelkie zmiany w nim wprowadzane podane są do publicznej wiadomości w sposób przyjęty przez przedszkole.  

 WARUNKI KORZYSTANIA Z WYŻYWIENIA W PLACÓWCE PRZEDSZKOLNO-ŻŁOBKOWEJ: 

  1. Przedszkole i żłobek zapewnia odpłatne codzienne wyżywienie.
  2. Na posiłki wydawane przez kuchnię składają się:  * Śniadanie,  * Obiad - zupa,  * Obiad – II danie,  * Podwieczorek 
  3. Kuchnia przedszkolno-żłobkowa przygotowuje posiłki zgodnie z obowiązującymi normami żywieniowymi dla dzieci w wieku przedszkolnym i żłobkowym na zasadach obowiązujących przepisów Ministerstwa Zdrowia.
  4. Jadłospisy oparte są na zasadach racjonalnego żywienia i opracowywane w systemie tygodniowym. Ich treść ustala organ prowadzący we współpracy z personelem kuchni.
  5. Informacja o aktualnym jadłospisie wraz z alergenami wywieszana jest na tablicy ogłoszeń dla rodziców oraz umieszczana na stronie internetowej placówki.
  6. W uzasadnionych przypadkach organ prowadzący zastrzega sobie prawo do zmiany jadłospisu w danym dniu.
  7. Posiłki wydawane są w salach żłobka w godzinach:
  1. a) śniadanie – 8:30
  2. b) obiad – zupa i podwieczorek - 11:15
  3. c) obiad – II danie - 14:15 
  1. Posiłki wydawane są wyłącznie na podstawie obecności dzieci w żłobku w danym dniu.
  2. Z posiłków można korzystać wyłącznie w placówce (placówka nie prowadzi sprzedaży na wynos).
  3. Rodzic jest zobowiązany do poinformowania organ prowadzący/dyrektora o alergii pokarmowej dziecka w formie pisemnego zaświadczenia lekarskiego. Dzieci uczulone na składniki danego posiłku otrzymują pełnowartościowy posiłek zamienny.  

UPRAWNIENI DO KORZYSTANIA Z WYŻYWIENIA

 Do korzystania z posiłków w przedszkolu i żłobku uprawnieni są:

  1. dzieci – wychowankowie przedszkola,
  2. dzieci – wychowankowie żłobka  

ZASADY KORZYSTANIA Z WYŻYWIENIA PRZEZ WYCHOWANKÓW ŻŁOBKA: 

  1. W roku szk. 2020/21 posiłki spożywane są przez dzieci żłobkowe w salach.
  2. Posiłki są przygotowywane i dostarczane przed salę przez personel kuchenny, a podawane w sali przez opiekunki żłobkowe.
  3. Personel żłobka rozkłada talerze, kubki i sztućce.
  4. Posiłki oraz dodatkową porcję posiłku nakłada personel żłobka.
  5. Nadzór nad dziećmi spożywającymi posiłki sprawują opiekunki.
  6. Podczas posiłku dzieci starsze są wdrażane do samodzielnego, kulturalnego i bezpiecznego spożywania posiłków, dzieci młodsze są karmione przez opiekunki.
  7. Jeśli dziecko wymaga pomocy podczas korzystania z posiłku jest mu ona udzielana przez pracowników żłobka.
  8. W trakcie posiłku zachęca się dzieci do próbowania różnych smaków.
  9. Jeżeli dziecko odmawia spożycia posiłku, próbuje się zachęcić dziecko do zjedzenia wybranych przez nie składników (np. ziemniaki/mięso/surówka) – przynajmniej jednego składnika posiłku.
  10. Zabrania się pozostawiania dziecka nad niezjedzonym posiłkiem.
  11. Nie stosuje się w żłobku systemu motywującego czynność jedzenia w postaci jakiegokolwiek produktu spożywczego (tym bardziej słodyczy).
  12. Dzieci podczas posiłku korzystają w miarę swoich możliwości z kompletu sztućców.
  13. Czynności porządkowe po zakończonym posiłku wykonuje personel żłobka.
  14. Po posiłkach dzieci korzystają z łazienki w celu umycia rąk. 

POSTANOWIENIA KOŃCOWE: 

  1. Nadzór nad prawidłowym funkcjonowaniem żywienia w placówce sprawuje dyrektor ds. administracyjnych.
  2. W sprawach dotyczących korzystania z wyżywienia, a nieokreślonych w niniejszym regulaminie, decyzję podejmuje dyrektor przedszkola w porozumieniu z organem prowadzącym.
  3. Do przestrzegania postanowień niniejszego regulaminu zobowiązani są wszyscy pracownicy przedszkola i rodzice.
  4. Niniejszy regulamin jest dostępny na parterze budynku, na stronach www. przedszkola i żłobka, u dyrekcji.
  5. Regulamin wchodzi w życie z dniem 1.09.2020r.

 

 

 

Kontakt

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…